Să ne corectăm

Am observat că în Moldova, multă lume manifestă (într-o anumită măsură) dispreț față de antreprenori. Și cu cât mai mare succes au antreprenorii – cu atât mai mare disprețul.

Motivele? Invidia e una din „bucatele tradiționale” mioritice. Dar pe de altă parte e și specificul multor moldoveni de a privi superficial și de sus realizările altora.

Foarte des angajații privesc șefii ca pe niște dușmani, cu gândul că aceștia, dacă tot sunt „directori” – nu fac nimic și doar dau ordine. Ei nu se gândesc că de fapt datorită acestui „personaj negativ” (șeful) ei au un loc de muncă, că șefului i-au ieșit peri suri și a muncit cât șapte până a reușit să pună pe picioare compania de care mulți dintre angajați își șterg picioarele, că el tot timpul muncește (chiar dacă aparent „tusuie” cu partenerii/clienții sau „se plimbă” prin alte țări).

Dacă șeful tău are o mașină mai scumpă decât a ta – înseamnă că el a muncit și a riscat mai mult decât tine (cel mai des). Și el nu neapărat trebuie să te plătească mai mult decât meriți pentru că „are de unde” (cum cred unii). Și nu neapărat meriți mai mult decât ți se dă (de obicei…poate în afară de bugetari). Te-ai gândit vreodată că poate primești mai mult decât muncești?

Bine ar fi dacă fiecare și-ar face munca sa și nu ar număra banii altora și orele petrecute în birou de alții. Când îți îndeplinești obligațiunile conștiincios – totul merge strună.

P.S.: Am eu maaare noroc de o echipă mică, dar înțelegătoare, cu simț și care își apreciază corect meritele și eforturile. O echipă în care fiecare își știe bine munca și e gata în orice moment sa-și ajute colegii.

Etichetat , , ,

12 gânduri despre „Să ne corectăm

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Andrei Tarnovski, Andrei Tarnovski. Andrei Tarnovski said: Să ne corectăm: http://wp.me/pSizt-1o […]

 2. Maestro spune:

  conduşi şi conducători, sau cărora le place să fie conduşi şi invers…aşa ne divizează selecţia naturală, ori eu ar trebui deja să dorm că încep a visa 😀

 3. cernomaz spune:

  dap banu’ vecinului parcă e mai colorat așa 😀

 4. Lucifer spune:

  Oh well… eu nu cred ca ar trebui sa-ti pese asa de mult ce zic altii despre tine.

 5. finansist spune:

  Andrei,
  ma dau si eu cu parerea 🙂

  Ai dreptate in tot ce ai spus… Desigur exista si coloritul national (invidia si altele)…

  Vei vedea in viitor ca pentru a evita dispretul si alte lucruri urite ce sunt caracteristice noua, moldovenilor (si nu numai) este nevoie de o simpla chestie – motivarea angajatilor la toate nivelele. Astfel toti vor intelege cine si ce face si pentru ce primeste bani! si toti vor avea tendinta sa lucreze mai mult ca sa ajunga mai sus, sau sa primeasca mai mult.

  Ne lipsesc astfel de lucruri aici in MD.
  Un sistem aproape perfect de motivare este sistemul din Mc Donalds.

  Pina atunci… incercam sa nu atragem atentie la dispretul si invidie, si sa mergem inainte, ca inainte era mai bine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: